Kızlarda Ergenlik Dönemi Belirtileri

9 Eylül 2015 Çarşamba

 
kızlarda ergenlik dönemi belirtileri

Kızlarda Ergenlik Dönemi

Memeler

 Memelerin büyümesi kızlarda ergenliğin ilk belirtisidir. Genel olarak 10 yaşında başlamaktadır. Nadir olarak memelerde büyüme tek taraflı olabilmektedir. Çoğu zaman memelerin oluşumu aşamasında ağrı hissedilmektedir.

 Memelerin oluşmaya başladığı zamanlarda genital bölgede ve bir süre sonra da koltuk altı bölgesinde kıllanmalar başlamaktadır. Memelerin büyümeye başlamasıyla boylarda uzama da hızlanmaktadır. Bu hızla gelişme bir yıl kadar sürmektedir.

 13 yaşında genç bir kızın memelerinde olgunlaşma belirtisi görülmüyorsa, sağlık ocağı hekimleri durumu kesinleştirmek için çocuğu muayene etmelidir ve sonra ikinci bir yere sevk etmelidirler.

Vajen

 Kızlarda ergenlik belirtileri arasında vajende oluşan beyaz bir akıntı görülmektedir. Bu yaşta kız çocuklarının külotlarında beyaz lekeler görebilmektedir.

Vücut yapısı

 Ergenliğe giren kız çocukları gün geçtikçe bellerinin inceldiğini, kalçalarının genişlediğini, saçlarının ve derilerinin de daha yağlı olduğunu fark etmektedirler.

Deri

 Derilerinde sivilceler ve siyah noktalar oluşmaktadır. Derilerini koruyabilmek için ergenlik yaşlarında deri temizliğine çok dikkat edilmesi gerekmektedir.

Adet Görme

 Ergenlik dönemine girmiş genç kızlar ve ebeveynleri, adet görme hakkında mutlaka bilgilendirilmelidir.

Adet Görmek Nedir?

 

 Adet görme uterusta belirli zaman aralıklarıyla kanama oluşması durumudur. Adet, doğurganlığın  ilk belirtisi olarak bilinmektedir. Çoğu kız çocuklarında adet günleri yaklaştıkça karın ve sırt ağrıları oluşmaktadır.

 Adet, göğüslerin büyümeye başlamasından 1-2 yıl sonra, 12-13 yaşlarında başlamaktadır.

En erken ve en geç adet görme yaşları

 9 yaşında adet gören kızlar olabileceği gibi, 15 yaşında olduğu halde hala adetleri başlamamış kızlar da bulunmaktadır. Bu sebeple ergen arkadaşlarından daha erken yaşta adet görmeye başlamışsa ya da hala adet görmemişse üzülmemesi gerektiği söylenmesi gerekmektedir.

Adet görmemenin anormal kabul edildiği yaş

 Bir kız çocuğu 16 yaşını tamamlamış olmasına rağmen adet görmemişse, sağlık ocağı hekimiyle beraber tekrar değerlendirilerek, 2-3 üncü basamağa sevk edilmelidir.

Adet görme durumu

Çoğu genç kızda ilk adetler, yumurta hücreleri tam olgunlaşmadan ve yumurtlama yani ovülasyon  olmadan başlamaktadır. Yumurtasız adet dönemi 1-2 yıl arasında sürmektedir. Genelde başlangıç döneminde adetler düzensiz olmaktadır.

Adet döngüsü

 Adet kanamalarının süreleri genelde 4-5 gündür;
2 ile 7 gün arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Bu kanama dönemine adet  adı verilir.

 Adet döngünün süresi, adet görme zamanı, kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bazı kişiler  21 günde bir, bazıları ise 35 günde bir adet görmektedirler.

Adet döngüsünde düzensizlik nedenleri

 Başlangıçta ergenin adet döngüsü düzenli değilse, endişelenilmemesi gerekmektedir.

 Bu düzensizlik 1- 2 yıl arasında sürebilmektedir.  Sonrasında ise zaman zaman düzensizlik görülebilmektedir. Adet gecikmelerinin sebepleri:

•     hastalık,
•    seyahat
•    aşırı spor yapma,
•    bir konuda kaygılanma yani stres
•    ev değiştirme;

gibi nedenler sebebiyle ortaya çıkmaktadır.

Adetin başlama belirtileri

 Bazı genç kızlar adet göreceğini önceden anlayabilir. Kendisini hasta ya da neşesiz hissedebilir. Göğüsleri şiş ve duyarlı olabilir. Kramp şeklinde alt karın ağrıları ya da sırt ağrıları olabilir. Bu ağrılar, kanama başladıktan sonra da bir süre devam edebilir ve bazen ilaç almayı gerektirecek kadar şiddetli olabilir.

Aynı zamanda erkeklerde ergenlik dönemi belirtileri başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
Paylaş

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)

 
Copyright © 2015 Ful Bilgi
Distributed By Ful Bilgi Themes | Design By Ful Bilgi