Ergenlik Dönemi
Ergenlik, insanlarda görünen, yetişkinliğe giriş evresine denir. Ergenlik, çocukluk ile yetişkinlik arasında bir geçiş zamanıdır. Ergenlik, kişilerde çocuksu hal ve davranışların, yetişkin hal ve davranışlara dönüşmesiyle, cinsiyet farklılıklarının anlaşıldığı, kişilerin erişkin çağına psikolojik ve somatik anlamda hazırlandığı evredir.
Çocukluk çağları olarak bilinen yaşlarda, sosyal toplum bilinci gelişmemiş bir şekilde, ergenlik dönemine giren kişilerde toplumda kabul edilme, bir grubun içerisinde bulunma (süperego ve ego) kavramları gelişme gösterir. Vücut hormonlarının cinsiyet ile alakalı olan östrojen ya da androjenlerin üretimi bu evrede pik yapmış olduğundan dolayı ergen adaylarının psikolojisi sebepsiz yere değişiklikler göstermektedir.
Genellikle 11-20 yaş aralığındaki gençler ergen olarak adlandırılmaktadır.
Ergenlik yaşı; ailesel(genetik), ırk, sosyoekonomik şartlar yani çocuk yaşta evlendirilen ya da ağır bedensel yük altında çalıştırılan çocuklar ve iklim gibi unsurlardan etkilenmektedir. Birkaç Zenci kabileleri ve eski Araplarda ergenlik iklim dolayısıyla daha erken başlamış bulunurken, Kuzey yarım küredeki Norveç, Finlandiya gibi az güneşli, soğuk bölgelerde ergenlik dönemi daha geç başlamaktadır.
Ergenlik döneminin kesin bir zamanı olmasa da genellikle kızlar 9-13 yaş aralığında ve erkeklerden daha erken ergenlik dönemine girmektedirler. Bu sebeple yaşamın bu kısmında kızlar, erkekler ergenlik dönemine girinceye kadar birkaç yıl erkeklerden daha uzun ve daha olgun olurlar.
Ergenlikte Görülen Değişiklikler
Kızlarda Ergenlik Belirtileri
Vücut kütlesi 6-18 kg arasında artış gösterir. Boylar ise 10-20 cm arasında uzar. Göğüsler ortaya çıkar, adet kanamaları başlar, kıllanmalar meydana gelir. Hormonal olarak salgılar artış gösterdiği için deride yağlanma ve sivilcelenme durumu görünür. Yumurtalık, foliküllerde her ay yumurta hücresini geliştirir. Yumurta, Ovaryum folikülünden, fallop tüplerinden biri aracılığıyla geçer. Eğer bu yumurta bir spermle döllenirse rahimde implante oluşur ve orada bir fetüs, plasenta ve fötal membranlar gelişir. Yumurta döllenmezse "adet kanaması" (menarj) şekli ile vücuttan atılır.Cinsel organda kıllanmalar görülmektedir.Erkeklerde Ergenlik Belirtileri
Vücut kütlesi 7-20 kg arasında artış gösterir. Boylar ise 10-30 cm arasında uzar. Seste çatallaşma başlar ve erkeğe özel bir biçimde kalınlaşır. Deride yağlanma ve sivilcelenme durumu görülür. Pubertal atılım ismi ile bilinen durum boyda uzama ve hacimce irileşme demektir. Kas dokuları artarak vücuda iri ve erkeksi bir görünüm sağlar. Yüz, kollar, penis cismi (corpus penis) dışında kalan genital alan, göğüs ve bacaklar erkeğe özel bir biçimde tüylenir. Erkeklik hormonu (Androjen) salgısının zirvede olması sebebiyle penis ve testisler olgunlaşmaya başlamaktadır. Bu da peniste ereksiyon (erektilite) ve uyarılabilme (excitability) kabiliyetinin artmasına sebep olur, testisler üreme hücresi (erkek gamet) olan spermleri üretmeye başlarlar. Kızlara karşı büyük bir ilgi duyarlar ve bu ilgilerini onlara yansıtırlar. Düşüncelerinde duygusal çatışmalara girerler ve sıkıntıya düşerler.Ergenler ne hissederler ve nasıl davranmak isterler?
1. Ergenlikte olan kişilerin genellikle duygularında tutarsızlıklar görülür. Çok mutlu ve enerjik olan ergen bir anda kabuğuna çekilmiş ve bitkin hissedebilir. Bu sebeple ebeveynlerin bu durumu kabul etmesi ve her fırsatta "Az önce çok mutluydun, şimdi ne oldu?" tarzında baskıcı ve sorgulayıcı sorular sormaktan kaçınmalıdırlar.2. Bu evrede ergenler duygularını çok dolu ve coşkulu yaşamaktadırlar. Hem ses tonu ve vurguları hem de mimikleri bir önceki döneme göre daha abartıdır.
3. Diğer dönemlere nazaran çok daha fazla hayal kurarlar ve gerçeklerden çoğu zaman uzaklaşırlar. Bu hayaller genelde gelecek planlarını ve karşı cinsle ilgili hayaller olabilmektedir.
4. Ergenler bazı zamanlarda yalnız kalma isteği içinde bulunabilirler. Odasına kapanıp, yalnız kalmak isteyen bir ergenin ciddi anlamda sorunu olduğunu düşünüp kaygılanmamalısınız.
5. Ergenler kendilerini yorgun hissedebilirler, bununla birlikte çalışmaya karşı isteksizdirler.
6. Ergenler yaşadıkları bedensel değişikliklerden dolayı çekinebilir ve kendilerini saklama ve bu değişimlerden çevrelerindeki insanları haberdar etmeme isteği içine girebilirler.
7. Yeni şeyler deneme merakları artmaktadır.
8. Bu dönemlerde arkadaşları çok önemli bir noktadadır. Bu sebeple arkadaş seçimleri konusunda ergenlerin dikkatli olması ve ailelerin de bu konuda hassas olması gerekmektedir.
9. Ergenlik döneminde, fark edilme ve takdir edilme ihtiyaçları olur. Bu ihtiyaçlarını aile içerisinde gideremeyen ergenler, farklı arkadaş gruplarında bu ihtiyaçlarını giderebilirler.
Ergenlik Döneminde Ruhsal Sıkıntılar
Bu dönemde depresyonlarda artış görülmemektedir. Ergenin, özgüven problemi yaşaması, karşı cinsle ilgili yaşanılan problemler, okul ve aile içinde yaşanılan problemler bu dönemde ruhsal sıkıntılara sebebiyet verebilir. Genelde kısa bir süre yaşanır ve müdahale gerektirmez.
Ergenlikte olan genç kendisini üzgün ve kötü hissetmiyordur; fakat günlük hayatına devam edebilmektedir. Gerçek depresyonlarda ise intihara kadar uzanan düşünceler geliştirmiş olabilirler. Kendini her anlamda değersiz hisseder. Bunun nedenleri arasında; yakınları üzmek, ölümü merak etmek, yalnızlık duygusu çekmek, çocukluktan gelen sevgi yoksunluğu, ölüm ile ayrılık arasındaki bağ ve buna benzer birçok travmatik süreç görülür. Bunlara ek olarak, ergen ara ara öfke patlamaları yaşar. Bu sürede onunla konuşmaya çalışmak anlamsız ve yersiz olacaktır. Sakinleşmesini beklemeniz gerekir.
Ergenlikte yaşadığım en büyük sorun sivilcelerdir . İleriki zamanlarda geöiyor arkadşlar merak etmeyin yeni ergenliğe giren arkadaşlara duyrulur ::)
YanıtlaSilergenlik döneminin en kötü dönemi sivilce dönemidir
YanıtlaSilÇocuklarda karakterin oturduğu yaşlar. ebeveynler çok dikkat etmeli
YanıtlaSil