Veba Hastalığı Nedir? Veba Belirtileri Nelerdir?

15 Ocak 2016 Cuma

 veba tedavisi nasıldır



Veba Hastalığı Hakkında Önemli Bilgiler



 Veba, Yersinia pestis ismindeki bakteri doğrultusundan yapılan enfeksiyon hastalıklarına verilen genel isimdir.Antik Çağlar'dan itibaren tanınan bir hastalıktır. Lakabı ¨Kara Ölüm¨dür. Orta Çağ'da
1347-1353 aralarında, Avrupa nüfusunun üçte birinin kaybedilmesinden mesuldür. (Hem de bu hastalık 1347-1348 senelerı aralarında Venedik nüfusu 130.000 iken 70.000'e düşmesine niye olmaktadır.) Modern antibiyotiklerle tedavi edilebilir. Gelişmiş ülkelerin tamamında ve gelişmekte olan ülkelerin pek fazlasında ortadan kaldırılmış olduğu halde Asya ve Afrika kıtalarının birtakım yerlerinde hâlen görülebilmektedir.

Kendini 4 biçimde gösterebilir

  1. Bubonik
  2. Septisemik
  3. Pnömonik
  4. Gastro-intestinal

Bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır. Vebanın farelerden bvardığı kanısı sık görülür, fakat aslında bakteriyi yayan bir tür piredir. Ve fareler de bu hastalığınızn kurbanıdırlar. Tarihte veba salgınlarından evvelce kentlerde büyük oranda fare ölümlerinin ortaya geldiği görülmüş, ölü farelerle ilişki eden bireylerin, pire ısırması suretiyle bu hastalığa maruz kaldıkları belirleme edilmiştir.
Hastalık, mikrop kapıldıktan 2-8 gün içinde kendini gösterir. Hastada birden başlayan baş ve sırt ağrıları, ateş, titreme, kusma, soluk darlığı, halsizlik, deri lekeleri, burun kanaması, kan tükürme, kasık ağrıları ve sürekli dalgınlık görülür.

Dili de kahverengi ve kurudur. Yapılacak ilk iş hastayı tecrit etmektir. Çkısmındaki sıhhatlı şahıslar koruyucu aşı olması gereklidir. Bugün için ehemmiyeti olmayan ve eski devirlerde de mümkün oldukça çok görülmeyen bu hastalığınızn tedavisi için güç kalmadan sıhhat kuruluşlarına haber vermek lazım olur.

'Hıyarcıklı veba' ('bubonik veba') veba hastalığınıznın en süregelen şeklidir. Hastalığa Yersinia pestis ismi verilen enterobakteri niye olur. Bakteri vücuda girdikten sonra 3 ila 8 gün içerisinde tesirini gösterir. Belirtileri, fazla ateş, üşüme duygusu, kafayağrısı, ishal ve bubo ismi verilen, lenf bezi şişmeltükendir. Deri altında ve iç organlarda kanama başlismiğı vakit da, akan kanın birikmesi neticesi ciltte kara lekeler meydana gelir.
Geçmişte belirli devrelerde bu hastalığınızn büyük salgınları yaşanmıştır. 14. asırda kara ölüm olarak kayıtlara geçtiğimiz salgının, hıyarcıklı veba olduğu sdile getirilmektedir.

 Veba Nasıl Bulaşır

 
Veba bakterisi, sadece lağım faresi ismiyla herkezin bildiği kemelerde yaşayan pirelerden bireylere güçebilir. Asıl olarak kemeler üstünde yaşayan bu pireler, kemeler öldüğünde yakınlarındaki başka hayvan ya da bireylere yerleşerek kanını emmeye başlar. Bu sırada hastalığınız taşıyan pirelerden, insana veba bakterisi berişebilir. Pirelerin, hayvanlar üstünden ve insan üstünden diğerlerina güçmesi neticesi hastalık hızlıca bütün bölgeyi sarabilir.
Veba sadece bvardığı insanları değil, bvardığı hayvanları da öldürebilen bir hastalıktır.

En Çok Yaygın Belirtileri
 
- kasık ağrıları,
- kan tükürme,
- burun kanaması,
- deri lekelenmeleri,
- halsizlik.

tespit mevzulduğu an da tedavi başlar ve bu prosesin atlatılması güç değildir fakat güç kalındığında olumsuz neticeler doğurabilir ve en muhimi bu hastalığa yakalanan kişilerin korunma hedefli aşı olması da kuraldır. Hasta bireyin dili genelde renksiz daha doğrusu kahverengidir bu da en büyük bulgularden sadece biri daimi kuruluk hissettiğiniz andan itibaren hekime başvurmanız ve ilaç tedavisi ve kuvvetli antibiyotiklerle gerçekleştirilecek tedavi sizi bu hastalıktan kurtaracaktır.

Vebadan Korunma Yolları

  • Veba bakterisini bulaştıran pirelerin yaşayabileceği yerlerden ve hayvanlardan uzak saflmalıdır.
  • Çevrenin gıcır gıcır tutulması sağlanmalıdır.
  • Güneş gören yerlerde yaşanmalıdır.
  • Veba bulaşan hastaların diğer insanlarla ilişkiyi engellenmelidir.
  • Yetki sahibiler doğrultusundan oluşturular veba salgını ikazları öneme alınmalıdır.
Veba Hastalığının Tedavisi
 
Veba hastalığınız bugünküde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Çeşitli antibiyotikler ve aşılar ile erken evrelerde tedavisi mümkün olabilir. Vebaya niye olan bakteriler vücuda girdiği andan itibaren, vücuda zarar vermeye başlar. Bu niyele bulgular fark edildiği andan itibaren en yakın sıhhat kuruluşuna gitmek lazım olur. Geç kalınması halinde organ ve uzuv kayıbına, hem de çok ilerlemişse ölümlere niye olabilmektedir. Belirtiler olmasa dahi, veba hastalığınızndan kuşkuleniyorsanız en yakın sıhhat kuruluşana giderek koruyucu aşı yapılmasını isteyebilirsiniz.
Paylaş

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)

 
Copyright © 2015 Ful Bilgi
Distributed By Ful Bilgi Themes | Design By Ful Bilgi