Tokluk Hissi İçin Öneriler

27 Ağustos 2015 Perşembe

tokluk hissi

Tokluk hissi için önerilerimiz


 Ne kadar dikkat ederseniz edin kilo almaya devam mı ediyorsunuz? Öyleyse sizler için hazırladığımız bu yazı çok işinize yarayacak.

Vücudunuzu tanıyın



 Hayatınızın çoğu döneminde fazlalıklarınızdan kurtulmak için diyet mi yaptınız? Gözünüz hep sütlü tatlılarda, şekerlemelerde, hamur işlerinde kaldı fakat aklınıza hep aynadaki görüntünüz geldi ve bu nedenle kendinize hep hakim oldunuz. Siz bu kadar dikkat ederken arkadaşınız nasıl oluyor da istediği her şeyi yiyerek bu kadar formda kalabiliyor? Diye de düşünmediniz değil hani. Sonra da metabolizması benden daha hızlı çalışıyor dediniz kendi kendinize.

 Doğru bildiğiniz bu yanlışı sizlere birkaç örnek vererek anlatalım öyleyse; Nasıl ki büyük bir araç küçük bir araca göre daha fazla benzin yakıyor ise, iri bir beden de küçük bir bedene göre daha çok kalori yakıyor. Yani demek istediğimiz şu ki:  İnce insanların metabolizmaları, iri insanlara göre daha yavaştır.


Vücudunuzda her gün kullanılan kaloriler, sizin metabolik hızınız demektir. Zayıf olan arkadaşınızın metabolizması  aslında sizinkinden yavaştır ve yediği besinleri size göre daha yavaş yakar.


 Aşırı kilonuz varsa ve fazla kilolarınızdan kurtulmak istiyorsanız, metabolizmanızın nasıl çalıştığını anlamanız bir hayli önemli bir noktadır. Gün içerisinde yaktığınız miktardan daha çok kalori aldığınız taktirde kilo alma olayını engelleyemezsiniz. Harcamadığınız her 7 bin 700 kalori için vücudunuzda bir kilogram yağınız oluşur. Ve her kilo alımınızda metabolizma hızınız artar, sonunda ise aldığınız enerji ile yaktığınız enerji tekrar dengelenmiş olur.


1 SAAT İÇERİSİNDE HARCANAN KALORİ



Saatte harcamış olduğunuz kalori ne yaptığınızla alakalı olacaktır. Aşağıda göstermiş olduğumuz rakamlar 75 kilo ağırlıkta 35 yaşındaki bir kadın için geçerlidir:

  • Bir saat boyunca oturmak: 90 kalori
  • Bir saat boyunca tempolu yürümek: 280 kalori
  • Bir saat spor yapmak: 750 kalori






su içmek


AÇKEN İÇMİŞ OLDUĞUNUZ SU HİÇ BİR İŞE YARAMAZ



 Lif, tok tutan bir gıda tipidir. Lif oranı yüksek beslenme şeklini tercih ettiğinizde daha uzun süre tok kalırsınız böylelikle daha az kalori almış olursunuz. Sağlığınız açısından da çok yararlıdır. Lif, meyve, tahıl, bakliyat, çiğ ve az pişmiş sebzeler gibi, bitkisel gıdalarda bulunan bir besindir. Özelliği ise hem çok az kalori verir hem de midenizi şişirir. Yemek yedikten sonrasında mide duvarınız gerilir ve açlık hormonu üretimini durdurur. Lif, tabiri caizse bir sünger gibidir. Mideden geçerken suyu tutar ve emer. Bol su içeren yiyecekler tokluk hissini arttırabilir fakat açken içeceğiniz bir bardak su aynı etkiyi göstermez, çünkü bu durumda mideniz sıvıların geçip gitmesine izin verir. Düşük kalorili çorbalar ise karnınızı doyurmanın başka bir yoludur. Şunu söylemek gerekir: Su gıdayla karışık olmalıdır ki, midenizden geçip gitmesin.


 Açlığı geciktirmenin bir başka yöntemi de protein ağırlıklı beslenmektir. Protein bakımından zengin besinler genellikle yağlı veya karbonhidrat oranı yüksek besinlere oranla, daha doyurucudur. Proteinli besinler arasında baklagiller, tofu, yağsız et, balık ve kabuklu yemişler bulunur.


Kalsiyum



 Genel olarak insanlar kalori sınırlaması olan bir diyete başladıkları zaman, vazgeçilen ilk besinlerden birisi peynirdir. Süt ürünlerinin genel olarak yağ oranı yüksek olma ününü duymayan yoktur herhalde. Fakat bazı araştırmacılar, 1980’li yıllarda beslenme ile kan basıncı arasındaki ilişkiyi inceledikleri zaman kalsiyumun kilo verdirici bir etkisinin olduğunu şans eseri deneyimlediler. Bu etki hala tartışılıyor fakat binlerce araştırma bunun gerçek olduğunu kanıtlar nitelikte.


- Bir litresinde 700 mg kalsiyum içeren, az yağlı süt veya yoğurdu, kahvaltınızda gevreklerinizin üzerine dökebilirsiniz.

- Sütlü tatlıları kararında yemekten çekinmeyin.

- Sütünüzü en sevdiğiniz meyvelerle karıştırıp içecek elde edin.

- Salatalar ve atıştırmalık sebze dilimleri için  yoğurtlu sos hazırlayın.

- Ya da az kalori içeren lor peyniriyle salata yapın.


TOKLUK İÇİN ÖNERİLERİMİZ



1- İştahınızı elinizden geldiğince durdurmaya çalışın,

2- Çorbaların, sebzelerin ve meyvelerin içerisindeki su miktarının yüksek olmasına özen gösterin,

3- Az yağlı besinleri tercih edin,

4- Lif oranı yüksek olan gıdalara yönelin,

5- Protein yönünden zengin gıdaları tercih edin,

6- Atıştırmalık olarak yanınızda ufak bir poşet badem taşıyın,

7- Kahvaltıda müsli yiyebilirsiniz.

8- Tam buğday unundan yapılma ekmekleri tercih edin.

9- Tam buğday unundan yapılmış makarna kullanmaya gayret gösterin.

10- Akşam öğününde sebze yemeğinizin porsiyon büyüklüğünü arttırın.

11- Sandviçinizi, peynir, salam yerine salata ile doldurabilirsiniz.

12- Ara öğünlerde meyve tercih edin

Paylaş

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)

 
Copyright © 2015 Ful Bilgi
Distributed By Ful Bilgi Themes | Design By Ful Bilgi