Kadın Sağlığı İçin Ergenlik Dönemi

1 Eylül 2015 Salı

ergenlikKadın Sağlığı İçin Ergenlik Döneminin Önemi

 Üreme çağına girmiş genç bir kızın adet görmeye başlaması çok önemli bir olaydır.  Bu durum ülkemizin genelinde ortalama olarak 12-13 yaşlarında olmasına rağmen; son dönemlerde ergenlik başlangıcının 8 yaşına kadar düştüğünü görmek mümkün. Buna bağlı olarak sekonder seks karakterlerinin belirlenmesi 8 yaş civarındadır. 8 yaşında kız çocuklarında göğüsler çıkmaya başlamış ise bu durum problem oluşturabilir. Bu gibi durumlarda aileler mutlak suretle çocuk sağlığı ve hastalıkları veya çocuk endokrinolojisi uzmanlarına başvurmaları gerekiyor. 12-13 yaşlarında adet görmeye başladıktan hemen sonra ayda bir defa adet görüyorsa sıkıntı yok diyebiliriz. Fakat, tüylenme ve sivilce oluşumu esnasında ciddi bir artışa adet düzensizliği de eşlik ederse genetik geçişli olarak polikistik over sendromu olma ihtimali sebebiyle kontrol amacıyla kadın hastalıkları ve doğum uzmanına göstermekte fayda vardır. Ergenliğe henüz yeni girmiş bir kız gereğinden çok daha fazla kıllanma ona gelecek hayatında çok fazla sıkıntı verir; ardından insülin direnci gelişip, kilo artışı yaşanır.

Rahim Ağzı Kanseri


 Günümüzde kadınlarda çok sık görülen kanser türlerinden  hızlı ilerleyen; fakat erken teşhiste tedaviyle kurtulma şansının yüksek ihtimalde bulunduğu rahim ağzı kanserinden korunabilmek için kızlara 12 yaşında rahim ağzı kanseri aşısı yaptırılması gerekir, bu aşı gelecekte rahim ağzı kanseri açısından korunmaya neden olur.

Rutin kontrol ve testler

 Evlilikten önce genç kızın gelecekteki sağlığının olumsuz etkilenmemesi için muayene olmasında yarar vardır. Özellikle orta yaşlarda çok daha fazla görünen rahim ağzı kanseri, ileriki dönemlerde yerini yumurtalık ve rahim kanseri riskine verir. Bu nedenle belli dönemlerdeki belli kanserlere karşı kontrolleri yaptırmak gerekir.



Paylaş

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)

 
Copyright © 2015 Ful Bilgi
Distributed By Ful Bilgi Themes | Design By Ful Bilgi