Kekemelik
Kelimelerin birden bire ağızdan dökülememesi ve baş seslerinin birçok kez tekrar edilerek güçlükle söylenme durumudur. Kekemeliğin çeşitli nedenleri vardır bunlar arasında en yaygın olanı konuşma kaslarının anormal bir şekilde kasılması durumudur. Bu hastalık erkeklerde daha yaygın olarak gözükür. Küçük çocuklarda da kekemelik görülebilir. Zamanında önlenememe halinde hastalarda aşağılık duygusu uyandırır ve normal gelişime engel olur. Çocuklar, daha çabuk konuşmaya çalıştıklarında, ya da heyecanlandıkları zaman kekelerler. Açık havada, yüksek bir sesle konuşmak kekemeliğin tedavisinde olumlu sonuçlar vermektedir.
Bu hastalık, ruhi bozukluk ve sinir hücrelerinin hastalığı sonucunda meydana gelmektedir. Durdurulması zor olan hece ve p, f, k, b, g gibi patlayan harflerin veya bir çok zaman patlayıcı sessiz harflerle başlayan kelimelerin hecelerinin önünde, gerçek kas kramplarını hatırlatan duraklamalar ile kendini göstermektedir. Bu hastalıkta, solunum düzensizliği çok önem sarfetmektedir. Ritmi güzel bir şekilde belirleyerek şarkı söylemek hem solunumu kolaylaştırmakta hem de hastaların kendilerine olan güvenini arttırmaktadır. Ve bu sırada kekemelik çoğunlukla kaybolur.
Kekemelik olarak bilinen bu hastalık eğitilmesi gereken aşırı heyecanlılık halidir. Ritim ve fonetiğe dayanan eski yöntemler sayesinde özellikle gençler ve çocuklarda iyi sonuç verir fakat erişkinlerde bu yöntemler yeterli olmamaktadır. Bugün tedavide psikoterapi tek başına ya da eski yöntemlerle birlikte uygulanır. Eğitim ise bu konuda bilgili yerlerde yapılmaktadır. Kelime ya da hecelerin tekrarı çocuklarda 5 yaşına kadar görülebilmektedir.
Kekemelik hastalığı daha çok kelimenin veya hecenin başında bulunan ‘ H ‘ harfinde görülmektedir. Kekemelik hastalığını azaltan bazı durumlar vardır. Buna örnek olarak: şarkı söylemek, dua etmek, gürültülü ortamda konuşmak, ritmik konuşmak vb. şekilde söylenebilir. Kekemeliği arttıran durumlar da vardır. İsim söylenildiğinde ve önemli bir konudan bahsedildiğinde kekemeliğin arttığı görülür.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)