Tırnak yemek fazlalıkla 3-4 yaşlarından evvelce başlamhafif. (Çok nadir olarak 5 aylık gibi erken bir devrede görülebilir). Bebeklerin %33 de tırnak yeme davranışı görülür. Bu miktar erken buluğ çağına kadar sürer. Ergenlik çağında tırnak yiyen bebeklerin adedi %40-45’e yükselir. Yani buluğ çağına doğru bebeklerin aşağı yukarı yarısı tırnak yeme davranışı gösterir. Bunun sebebi olarak gençlerin etraftan onay görmemeleri olarak değerlendirilir. Hem de tırnak yiyen bebeklerin ailelerinin fazlasında tırnak yiyenlere rastlanmaktismir. Bunun içerisinde tırnak Yemenin bir taklit olduğu ve büyükleri taklit etmek nedeniyle öğrenildiği ileri sürülmektedir. Ergenlik çağında sosyal onay görenlerin fazlası bu alışkanlığı terk etmektedir.
Tırnak yemek bhafifen ayak parmaklarını ısnehirla ve ayak tırnaklarını el parmaklarıyla yakalama ile temaslı görmekteyizdir. Ayak parmağı tırnağının yenilmesi ve ısırılması aşağı yukarı yalnızca kızlarda görmekteyizdir.
Tırnak yeme alışkanlığının nedenleri
Bu davranışın altında yatan nedenler parmak emmede olduğu gibi fazlalıkla psikolojik rahatsızlıklardır.
Alışkanlık daha fazla baskı altına alınmış heyecanların dikkatlendiği hallerle olup, çocuk bunun istek mümkün olmayan bir davranış ve bağımlılık olduğunu anlayınca kökleşmekte olduğu görmekteyizdir.
Tırnak yemek bir emniyetsizlik sendromu olarak kabul edilir. Aile içerisinde aşırı baskılı ve otoriter bir eğitimin uygulanması, çocuğun daimi hafifarlanarak eleştirilmesi, kıskançlık, yeterli dikkat ve sevgi görememe sorun ve gerginlik başlıca niyelerdir.
Anne pedernın yaşantısı da mühim bir faktördür. Anne peder güçimsizlikleri anne pedernın sıklıkla kavga etmesi ailedeki hatalar bebeklerda tırnak yeme gibi davranışlara niye olur. Bunun yanı sıra anne pedernın aşırı endişeli olması çocuğu yüksek miktarda koruyup kollaması bunun dışında anne pedernın bebekler aralarında fark yapması bebekler aralarında kıskançlığa yol açar. Bu da dolaylı biçimde kendini tırnak yeme olarak gösterir.
Tırnak yemek daha evvelce bildirdiğimiz gibi taklit aracılığıyla da edinilebilen bir davranıştır. Ailede herhangi bir kişinin tırnak yeme davranışı göstermesi natural olarak çocuğun dikkatini çekecektir. Hem de tırnak yeme davranışı hadiselera bağlı olarak gelişebilmektedir. Çocuğu tedirgin eden herhangi bir vaka ya da etrafta onun için hoşnutsuzluk yaratacak herhangi bir hal bu davranışı göstermesine yol açar.
Tırnak Yeme Tedavisinde alınabilecek tedbirler;
- En tesirli teknik 3-4 yaşlarına kadar bu alışkanlığın anne peder doğrultusundan görmezlikten gelinmesidir. Ardındanbu bağımlılık devam eöğüte;
- Bebeğin gerginlik ve uyumsuzluk niyeleri iyice araştırılmalı ve şunlar saptanarak çözüm getirilmeli
- Çocuğu hafifarlamak, korkutmak, ceza vermek gibi zor olan tekniklerin uygulanması faydalı olmamaktismir. Hatta bazen daha ağır duygusal sorunların çıkmasına yol açabilir.
- Çocukları korku endişe yaratacak hallerden uzak tutmak lazım olur.
- Küçük bebeklerin endişe korku verici televizyon filmlerini izlemeleri, kavgalı hadiselerda bulunmaları çocuğu heyecanlandıracağı için sakıncalıdır.
- Tırnak yiyen bebeklera geceleri yatmışkeneski az eldivenleri giydirmek. Çocuk gece tırnaklarını yemek ya da ısnehir istediğinde hatırlatıcı olması bakımından faydalı olabilir.
- Parmak ve tırnağa acı ama zarar vermeyen bir sıvı sürülebilir. Bu hem hatırlatıcı ve hatta tırnağını ağzına götürdüğü vakit acı ile birleştiğinde terk etmeye yardımcı olabilir.
- Bebeklerin dikkatsi diğer yöne çekilebilir. Sinema, televizyon izlerken ya da radyo dinlerken onun ağzını çiğneyecek bişile meşgul etmek tırnak Yemenin ve ısırmanın yerine istikbal bir faaliyet olabilir.
- Çocukları arada sırada başarılarından ötürü mükafatlendirme bazen fayda sağlayabilir. Fakat bunun kısıtlı ve ideal biçimde kullanılması lazım olur. Aksi takdirde çocuk yeni mükafatler alabilmek için bunu kullanabilir.
- Tırnak derin kesilmelidir. Bebeğin kendi tırnak bakımıyla uğraşması da faydalı olabilir. Bunun içerisinde çocuğa manikür ve pedikür araçları alınabilir.
Son söz ve bir tedbir olarak tırnak Yemenin ve ısırmanın çok kötü bir bağımlılık olmismiğı ve bunu isteyenlerin basitçe terk edebilecekleri bebeklera anlatılmalıdır. Çocuk buna inandırıldığı vakit bu bağımlılıktan vhafifgüçmek için çaba gösterecektir. Çünkü dış faktörler çocuğun bu bağımlılıktan vhafifgüçmesine çok tesirli olmamakla birtakım durumlarda alışkanlığın kökleşmesine ve diğerlerinı kızdnehir ve huzursuz etmek için bir vasıta olarak kullanılmasına yol açmaktismir
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder
Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)