E-Ticaret Nedir?

7 Eylül 2015 Pazartesi


E-Ticaret ve E-Ticaret Çeşitleri

 Günümüzde internet kullanmaya başlamakla beraber e-ticaret yani elektronik ticaret hepimizin hayatına girdi. İnternet üzerinden yapılan bütün ticaret ilişkilerine e-ticaret denir. 90’lı yıllarda hanelerimize giren internet ile beraber kendimize yeni bir dünya yarattık ve bu dünyanın adı da sanal dünya oldu. Bugünlerde iş ve finans dünyası olmakla birlikte, e-ticaret bir çok sektörde çok önemli bir yerdedir.

 Elektronik ticaret ile kurmuş olduğunuz işletmeyi, dünyanın her ucuna ulaştırmanız mümkündür Oluşturmuş olduğunuz bir web sayfasıyla ürünlerinizin satışını yapabilirsiniz böylelikle global bir şirkete sahip olanız mümkündür. Markalaşma sürecinde e-ticaret’in yeri oldukça büyüktür.

E-ticaret Nedir?

 

 İnternet aleminde kişilerin belirli sistemler aracılığıyla gerçek ya da sanal ürün ve hizmetlerini para karşılığı alabilmektir. Normal şekilde yapmış olduğunuz alım işlemlerinin, internete geçmiş hali olarak da tanımlamak mümkündür. Televizyondaki reklamlarından da alışık olduğumuz son derece bilindik olan sanal mağazalar e-ticareti tanımlar. Bilgi, ürün ya da hizmet, e-ticaret içerisinde alınıp satılan değerlerdendir. İşlemler de tamamiyle bilgisayar ağı kanallarıyla gerçekleştirilmektedir.

 E-ticaret denildiğinde sadece alışveriş anlaşılmamalıdır. Ürün, hizmet ve bilgiye olan talep sonucunda yapılmasıdır. Ticari kurumlarla müşteriler arasındaki bütün iletişimin internet ağlarıyla sağlanmasıdır. E-ticaret aracılığıyla her türlü bilgi, ürün ve hizmete dünyanın her kısmından anında ulaşım imkanı sağlanır.

E-ticaret Modelleri

 E-ticaret modellerinin gelişimi 80’li yıllara kadar gidebiliriz. Televizyon ve telefon aracılığıyla gerçekleştirilen katalog satışlarını mutlaka hatırlarsınız. Bu gibi uygulamalarda elektronik ticaretler olarak gözükür. Muhakkak internetin sağlamış olduğu etkili ve yüksek potansiyeli sağlayamadılar. Teknolojik gelişmeler 2000’li senelerde bütün evlere girdi ve böylelikle e-ticaret potansiyelini arttırmış oldu.

 Kullandığımız teknolojiler ve uygulamalar birbirleriyle benzer olmasına rağmen 4 farklı e-ticaret modeli vardır. İşletmeler arasında, işletme ile tüketici arasında, işletme ile devlet arasında ve tüketici ile devlet arasında olmak üzere elektronik ticaret modelleri kullanılır.

İşletme – İşletme (B2B)

 “Business to Business” olarakta bilinen bu model, şirketten şirkete olan organizasyonu kapsar. Satın alınan bilgi, ürün ve hizmetler, satışa sunulması için yapılıyorsa B2B olarak isimlendirilir. Bu sistem, toptancıdan mal alıp mağazasında ürün satan işletmeye benzetilebilir. Bunun gibi bir sistemde, mağaza ve toptancı arasında sanal bir bağ kurulmaktadır. Sonrasında mağazalar, istenilen stokta ürünleri toptancılardan satın almak için sipariş vermektedir ve belirtilen kriterler üzerinden alım ve satım işlemi gerçekleşir. Şirketler arası ticarette ise e-ticaretin kullanılması, maliyetlerin azalması ve verimliliğin artması çok önemlidir.

İşletme – Tüketici (B2C)

“Business to Consumer” olarakta bilinen bu modelde hedef, bireysel tüketicilerdir. Sizlerin online bir mağazadan yapmış olduğunuz alışveriş, B2C olarak bilinen modeldir. B2B’ye nazaran daha düşük bir ticaret hacmine sahiptir. Bunun sebeplerinin en başında ise  internete hala tam anlamıyla duyulmayan güven duygusu bulunuyor, internet kullanımının çalışma alanı ile sınırlı olması ve e-ticaret ile ilgili olarak bilgilendirmenin yetersiz olması gösterilebilir.

İşletme – Devlet (B2G)

 “Business to Goverment”  olarakta bilinen bu model, işletmeler ile devlet arasındaki ticareti tanımlama modelidir. İşletme ile kamu kuruluşları arasında geçen ticaretler, vergiler, işlemler, gümrük işlemleri, istatistik ve izinler olarak genel bilgilerin ve hizmetlerin alışverişini içermektedir.

Tüketici – Devlet (C2G)

 “Consumet to Goverment” olarakta bilinen bu model e-devlet olarak son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir modeldir. Devletin bünyesinde olan kurumlar ve özel kesimlerle, elektronik ağlar aracılığıyla yapılan e-devlet kavramıdır. Tüketicilerin  devlet işlerini, elektronik ortama aktarılması sonucunda, sıra beklemeden işlemlerinizi istediğiniz anda online olarak bilgisayar üzerinden gerçekleştirilebilir.
Paylaş

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)

 
Copyright © 2015 Ful Bilgi
Distributed By Ful Bilgi Themes | Design By Ful Bilgi