Fibromiyalji Nedir?

5 Eylül 2015 Cumartesi

Fibromiyalji belirtileri nelerdir

Fibromiyalji Nedir?

 Çalışmadığınız günlerde dahi kendinizi devamlı yorgun hissediyorsanız, her yeriniz ağrıyorsa ve vücudunuz size ağır geliyor yerinizden kıpırdamak istemiyorsanız sizlerde birer fibromiyalji hastası olabilirsiniz.

 Ağrı ve yorgunluk gibi rahatsızlıklarla uzun sürelerce tanı konulamadığından dolayı doktor doktor dolaşan, çevresindeki bir çok kişi tarafından ‘hastalıklı’ olarak tabir edilen çoğu insan aslında fibromiyalji hastasıdır.

 Tıpta, yumuşak doku romatizması olarak da bilinen, kadınlarda erkeklere kıyasla 8 kat fazla görülen bu sinsi hastalık hakkında şu bilgiler verilir:

 Fibromiyalji denilen hastalık, sabah sertliği, depresyon, karında kramp, yorgunluk ve uyku bozukluklarının da etkisinin bulunduğu, kas, eklem,  ve yumuşak dokularda da ağrıya neden olan bir hastalık çeşitidir. Fibromiyalji 2 gruba ayrılır. Birinci grup çok daha sık görülmektedir ve nedeni bilinmemektedir. İkinci grup ise spesifik; yaralanmalar ve cerrahi müdehaleler sonrası oluşur.  Bunda genetik faktörler de etkilidir.

 Fibromiyaljisi olan hastaların en az 2/3’ü her yerinin ağrıdığını söylerler. Hastaların çoğunluğunda yaygın olarak görünen vücut ağrısı bulunmasına karşılık, asıl ana odak yerleri bir ya da iki bölgedir. Ağrıların şekli yanıcı, zonklayıcı veya sabit olabilmektedir. Sabahları daha kötü olur, gün içerisinde normale döner ve geceleri tekrar kötüleşir. Diğer bir belirti ise uyku bozukluğudur. Bu tarz hastaların 1/3’ünde büyüme hormonu salgısının az olduğu gözlemlenmiştir. Uyku bozukluğunun en büyük faktörlerinden biri budur. Fibromiyalji Hastalarının %60-90’ında kötü uyku görülür. Ağrı şiddetine dikkat etmeksizin, hastaların büyük bir çoğunluğu uykuya dalmada ve uykuya devam etmekte zorluk çekmektedirler, sık sık uykudan uyanırlar ve sabah dinlenmemiş olarak güne başlarlar. Bu bağlamda dinlendirmeyen uyku fibromiyaljinin temel özellikleri arasında gösterilebilir.

 En çok gözlemlenen diğer bir özellik ise yorgunluktur. Şiddeti hastaların günlük yaşam aktivitelerine göre değişiklik gösterir.

18 NOKTA

 Fibromiyalji hastalarının bazı duyarlı noktaları bulunmaktadır. Bu noktalarda bulunan ağrı tanının konulmasını sağlayan en önemli faktördür.  Bu duyarlı noktalar, omuz, boyun, üst göğüs ve bel bölgesinde kümelenmektedir. Bu duyarlı yani hassas noktalar 18 tanedir. Hastalıkta baş dönmesi, soğuk intoleransı, sık idrara çıkma,  migren, karpal tünel sendromu, deri duyarlılığı, çene ağrısı gibi farklı patolojiler ile beraber gözlemlenir. Tanı koyulabilmesi için 18 hassas noktada en az 11 ağrı tespit edilmelidir.

TEDAVİ YÖNTEMİ



 Fibromiyalji hastalığının tedavisinde amaç, ağrı – spazm- ağrı halkasının kırılabilmesidir. El ile dokulara uygulanan gevşetme ve spazmı çözmeye yönelik yapılan uygulamalar, yumuşak dokuların hareketlerinin artmasına, yüzeysel kan akışlarının artmasına ve ağrıların azalmasına yardımcı olur.

 Omurga için yapılmakta olunan manuel uygulamalar, dokuları ve organları destekler, bağlar veya ayırır ve böylelikle dokunun hareketi artar. Ağrıya duyarlı olan yapılar üzerindeki basıncı azaltıp, doku sıvılarını harekete geçirmeye yardımcı olur.

 Meditasyon, hipnoz, yoga gibi gevşeme yöntemleri tedavi boyunca etkili olur.

Paylaş

1 yorum :

Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)

 
Copyright © 2015 Ful Bilgi
Distributed By Ful Bilgi Themes | Design By Ful Bilgi