İntihar Eylemi ve Nedenleri

5 Eylül 2015 Cumartesi

İntihar Eylemi


intiharın sebepleriİntihar Eylemi ve Nedenleri


 İntihar, çok eski zamanlardan bu yana insanların ilgisini çeken, üzerlerinde çok fazla kafa yordukları konulardan biridir. İntihar, ağır bir şekilde ruhsal rahatsızlığı olan ve bedensel rahatsızlıkları da bulunan insanlarda görülür ayrıca çok zorlu koşullarda yaşama bundan dolayı, umutsuzluk ve çaresizlik gibi karamsar duygular görülebilir. İntihar davranışının çeşitleri çok fazladır.

 Her an intihar eğilimleri ile yapılan eylemler arasında benzer ilişkiler olmayabilir. İntihara eğilimleri olan hastalar ve bağımlılar nadiren de kaza veya ihmal sonucunda ortaya çıkmış gibi görünmekte olan intihar yollarını buluyorlar. Yani,  kişiler nadir olarak dolaylı yolları da seçiyorlar. Bu durum, etrafımızda intihar eğilimli olabilecek insanları anlayabilmemizi zorlaştırıyor ve bu tarz bireylerin bilindiğinden daha fazla olması aslına bakıldığında konunun ne kadar önemli olduğunu da gözler önüne seriyor. Ciddiye alınması gereken bir diğer konu ise kullanılan dildir. İntiharla alakalı konuşulurken "başarılı","başarısız",  "dikkat çekme" gibi söylemlerden kaçınılması gerekilir. Bu tarz söylemler konunun ciddiyetinibir yana bırakıp, bireyi aşağılayıcı ve yargılayan tarzda olur.


30 yaş altındaki kadınlarda intihara daha meyilli !


 İntihar eden erkeklerin %36'sı, kadınların ise %53'ü 30 yaşın altındadır. Bu intiharların çoğunun nedeni, kişinin hayatında yaşadığı sorunlar ve krizler olarak gözlemlenir. Fakat yine de bireylerde psikiyatrik hastalıkların değerlendirilmesi gerekir. Ruh sağlığı ile alakalı olarak herkesin az çok bir şeyler biliyor olması gerekir. Bireydeki 'depresif ruh hali' çok önemlidir. Branşları her ne olursa olsun, tüm doktorların kişisel bakımın düşmesi, kilo kaybı, zayıflama, kabızlık, isteksizlik, uyku bozukluğu, gibi bedensel rahatsızlıklarla gelen hastalarında depresyonun bir ihtimal olarak düşünülmesi ve intihar riskinden dolayı çok dikkatli olmaları gerekir. İntihar girişimleri çoğunlukla;

- Majör depresyonu olan kişilerde,
- İki uçlu duygu durum bozukluğu olan kişilerde (çökkünlük ve karma epizodlarda),
 -Şizofreni olan kişilerde,
- Anoreksiya nevrozada olan kişilerde,
- Alkol ve madde kullanım bozukluğu olan kişilerde ve
- Sınırda kişilik bozukluğu olan kişilerde görülür.

 Bunların yanında, kronik bedensel hastalığı olan kişilerde de intihar eğilimi gözükebilir. Bazı hastalık grupları da özellikle dikkat edilmesi gereken durumlardır.
Örnek olarak hemodiyalize girmiş olan bir böbrek yetmezliği, AIDS, ağrılı hastalıkları olan kişilerle ilgilenen hekimler ve hastaların yakın çevrelerindeki bu kişilerde intihar riski göz ardı edilmemelidir.

İntiharı önceden anlayamazsınız. Ancak ipuçlarından tahmin edebilirsiniz!


 İntiharı daha önceden anlamak mümkün değildir. Bu konuyu iyi anlayabilmek için bireyin  psikiyatrik anlamda değerlendirilmesi, bedensel durumunun gözlemlenmesi, sosyal olarak desteğinin var olup olmadığını; iş hayatını, aile ilişkilerini ve kişilik özelliklerini iyi bir şekilde bilmeniz gerekir. Aile içerisindeki ilişkiler ne kadar samimi ve sıcak ise intihara meyilli kişiye karşı alınan koruyucu önlemler o kadar faydalı olur.

Bunun için yapılması gerekenler:


• Ailenizde bulunan kişileri tam manasıyla tanımalısınız.
• Onların ruhsal acılara karşı olan hassasiyetini bilmelisiniz.
• Onların stresle baş etmede hangi yolları kullandıklarını bilmelisiniz.
• Acılarını paylaşabilmelisiniz.
• Sizin yanınızda rahat ve içten aynı zamanda kendisi gibi olmasını sağlamalısınız.
• Gerçeği değerlendirme yetisinin ne kadar güçlü olduğunu anlamaya çalışmalısınız.
• Sorunlarını size rahatça anlatabilmesini sağlamalısınız.
• Onu yargılamamalısınız.
• Sizinleyken anlaşılmış hissetmesini sağlamalısınız.

 Yukarıda belirtmiş olduğumuz konuları dikkate alırsanız, intihar meyili olan kişinin hayatında umut ışı olursunuz. Ayrıca onun, yalnız ya da çaresiz hissetmesini engellemiş olursunuz.
Şunu asla unutmayın, bizi hayatta tutan en önemli şey ilişkilerimizdir.

Paylaş

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Her türlü sorularınızı hiç çekinmeden burdan sorup cevap alabilirsiniz.Bizi takip ettiğiniz için teşekkür ederiz :)

 
Copyright © 2015 Ful Bilgi
Distributed By Ful Bilgi Themes | Design By Ful Bilgi