Rüya Görürken Ruh Bedenden Ayrılıyor Mu?
İnsanoğlu geçmişten günümüze kadar rüya üzerine cilt cilt kitaplar yazmıştır. Rüyaların sırlarını çözümlemek için rüya tabiri yapan kişilere gidilmiş, rüyalar üzerine yazılmış kitaplar okunmuştur.
Çoğu kez bireyler rüyaların gerçekle bağlantılarının olup olmadığını merak etmişler, gördükleri rüyaları kitaplarrdan araştırmışlar ancak net bir sonuca varamamışlardır. Kimi rüyalar şeytani rüyalar olarak bilinmiş kimi rüyalar ise iyi günlerin habercisi olarak adlandırılmıştır. Filmlere konu olmuş olan, çoğumuzu derinden etkileyen rüyalara müdahale edebilir miyiz? Rüyalarımızın içerikleri bilinçaltımızdaki şeyler mi?
Rüyalarda mekân sınırı var mı?
İnsanoğlu, yaşamının 1/3’ini uykuda geçirmektedir. Uyku esnasında çoğu insan rüya görmektedir. Rüyalar genellikle uykunun REM döneminde çok kısa bir zaman diliminde görülmektedir. Bu sırada göz kapaklarında titremeler olmaktadır. Eğer bir kişinin uyku sırasında göz kapaklarının titrediğini görürseniz o sırada rüya gördüğünü anlayabilirsiniz.Rüya görülen zaman dilimi çok kısadır ve bir dakikayı geçmez ancak görülen çoğu rüya, saatlerce anlatılmaktadır. Hatta rüya içerisinde rüya dahi görülmekte ve her şey açıkça hatırlanabilmektedir. Dolayısıyla rüyada zaman sıfırdır ve zaman mefhumu süre tanımamaktadır. Rüyada insanoğlu tam anlamıyla başka bir boyuta geçmektedir. Burada zaman ve mekân sınırı bulunmamaktadır. Kişi bir saniye aralıklarla İstanbul da ve Uzak Doğu da bulunabilmektedir. Yaşamının herhangi bir kesitine de gidilebilmektedir. Rüyaların gerçek hayatla bağlantısının olup olmadığı, her zaman merak edilen ve araştırılan bir durum olmuştur.
Rüyalara müdahale edilebilir mi?
Halk içerisinde kimi rüyaların, gerçek hayatta olacak şeylere işaret edildiğine inanan insanlar çoğunluktadır. Fakat gerçekçi olmamız gerekirse rüyalar geleceğin değil, geçmişin habercisidirler. Rüyalara bakarak yorumlarda bulunmak, gelecek hakkında varsayımlar yapmak modern bilimin kesinlikle kabul edebileceği bir durum değildir. Rüyaları ilaçlarla engellemek mümkündür fakat rüya görülmesini sağlamak kolay bir şey değildir.Kişinin rüya ısmarlaması veya kişiye önceden tasarlanmış olan görüntülere ait belli bir kısım rüyaların gördürülmesi imkânsızdır. Bugün ki, nörofarmakolojiyle insanlara kâbus yaşatabilmek mümkünken ne yazık ki istenilen bir rüyayı görmesini sağlamak imkansızdır.
Rüya ile Halüsinasyon arasındaki ilişki nedir?
İnsanlar bilinçleri açık durumdayken rüya göremezler. Uyanıkken görülen gerçek dışı görüntüler (sanrı)halüsinasyon olarak bilinmektedir. Halüsinasyon denilen olay, limbik sistemin kişi bilinci açık durumdayken bilince getirilen gerçek dışı görüntülerdir. Bu durumda kişi de bir psikoz tablosu bulunmaktadır. Limbik sistemle birlikte derin beyin merkezlerinde patolojik bir işleyiş söz konusu olur.Bu nedenle acil olarak tedavi edilmesi gerekir. Hülasa, rüyalar bilinçaltını ele geçirip insanı yönlendirememektedir. Elbette ki rüyaların etkisinde kalırız fakat rüyaların bilinçlilik durumuna baskın olabilmesi ya da bilinçaltını esir alması mümkün olmayan bir durumdur.
Hipnoz rüyadan farklı mıdır?
Kişilerin rüyalarına girilerek, bilinçaltlarında ki gizli bilgileri çalmak veya bir kısım başka bilgileri enjekte etmek ancak bir hayal ürünüdür. Bu gibi bir durum yalnızca hipnozla mümkün olabilir. Hipnoza alınmış olan kişi veya kişilere istenilen her görüntü veya olay yaşatılabilmektedir. Bir nevi psikoanalitik yöntemle bilinçaltına inilerek psişik şartlama yapılabilmektedir.Böylelikle ''beyin yıkaması'' denilen olay gerçekleştirilmektedir. Ard arda hipnoz seansları ile kişi bir olaya ya da bir ideolojiye inandırılabilmektedir. Fakat burada önemli olan bir nokta da hipnoz olan bir kişinin, hipnozu yapan kişiye bilincini açıyor olmasıdır. Hipnoz olmak istemeyen bir kişiye hipnoz yapmak neredeyse imkânsızdır. Hipnoz olsa dahi kişiliğine ters gelen bir durumda hemen uyanabilmektedir.
Rüyalar bilgisayar ortamına aktarılabilecek mi?
Rüyalarla alakalı bilimsel çoğu çalışma günümüzde de devam etmektedir. Örneğin, Japonya da rüya sırasında retinaya gelen sinyaller özel olarak tasarlanmış olan bir programlama diliyle dijital ortama aktarılmaya çalışılarak beyin ile rüya ilişkisi çözülmeye çalışılıyor. Belki de ilerde uyku sırasında dijital ortama kaydedeceğimiz rüyalarımızı bilgisayardan izleyebileceğiz. Bunun üzerine bir arkadaşımıza görmüş olduğumuz rüyaları maille gönderip, yorum yapmasını isteyebileceğiz.Cape Town Üniversitesindeki araştırmacılar, fonksiyonel MRI ve PET teknikleri ile beraber rüya fizyolojisi üzerine çalışmalarını sürdürmektedirler. Burada elde edilen verilere göre rüya sırasında, derin beyin yapıları ile limbik sistem aktif bir biçimde çalışırken, mantıklı ve sağlıklı davranış tarzlarımızı şekillendirmemizi sağlayan, ön korteks bölgesi pasif bir bekleme süreci yaşamaktadır.
Rüyalarda çok fazla mantıksız olayın bulunması da ön korteks bölge denetlemesinin devreye girmemesinden kaynaklanabilir. Çok fazla Antidepresan ilacın rüya görmeyi engellediğine veya rüyaları az bir düzeye indirdiğine inanmaktayız. Dışarıdan alınan biyolojik ajanlarla rüyaların engellenmesi aynı zamanda beynin bir rüya nöro kimyasına sahip olduğunu göstermektedir.
imkansız denilen şeyler gelcekte imkanlı olacak
YanıtlaSil